201707191001314052_sbig.jpg

JOURNAL

Med billeder og tekster fra Frejas hverdagsliv, kan du følge med helt tæt på i journalen. Oplev alt fra mad og kaffebesøg til modeugens spænding her i hendes journal.

Freja Wewer: "Hvordan vi bloggere tjener vores penge, og samarbejder med kunder"

 Marie Jedig og jeg til Yves Saint Laurnt event i Stockholm. 

Marie Jedig og jeg til Yves Saint Laurnt event i Stockholm. 

Det er selvfølgelig altid individuelt hvordan man vælger at drive sin forretning, men jeg ved, at der er rigtig mange andre der har samme forretningsmodel som jeg.

Mit firma hedder "Freja Wewer". I firmaet har jeg ansat en agent. Agenten hedder Pernille, og det er hendes job at skaffe mig kunder, så der kommer penge i kassen. Jeg har min egen hjemmeside, men mange fortrækker at ligge i et blogger-netværk. Vi bloggere/instagrammere lever af vores kunder. For os gælder det om, at få nogle gode samarbejdsaftaler. Der er mange forskellige former for samarbejdsaftaler, hvilke jeg vil prøve at beskrive her:

KAMPAGNER: Der er mange der godt kan blive lidt forvirret over valget af ordet "kampagne", da det betyder noget andet i andre brancher. Vi kan også vælge at kalde det for blogger-kampagner og instagram-kampagner, så vi ikke træder nogen over tæerne. En kampagne består oftest af flere post på såvel Instagram, som på bloggen. Der bliver oftest lavet kampagner, hvis det respektive brand har udgivet noget nyt, og gerne vil sætte fokus på det nye produkt. Der kan være stor forskel på hvor lang tid denne form for samarbejde strækker sig over. Personligt er jeg rigtig glad for kampagner, da der i de fleste tilfælde er tid til at få indkorporeret produkterne i sin hverdag, og derved vise flere sider af samme produkt. Hvis man er rigtig glad for sin kunde, er det selvfølgelig også super fedt - og mere troværdigt -, hvis man får lov at vise produktet flere gange.

ENKELTSTÅENDE POST: Ofte får vi tilbud om enkeltstående post. Det er helt sikkert ikke min form for favoritsamarbejde, og jeg takker ofte NEJ. Fordelen ved et enkeltstående post er selvfølgelig, at jobbet er rimelig hurtigt overstået og timelønnen tilsvarende høj. MEN kunden har ofte meget strikse krav og én bestemt måde de ønsker at gøre tingene på. Denne form for samarbejde kan - efter min smag - ofte blive for firkantet og ikke mindst upersonlig -. Jeg synes det kan fremstå rigtig kikset, hvis man skal skrive en bestemt caption, som man ikke selv bestemmer. Faktum er dog bare, at i og med der kun er tale om et enkelt post, bliver der ikke sat ressourcer af til en længere dialog omkring hvordan det skal udføres. 

AMBASSADØRSKAB: Som ambassadør repræsenterer man et brand udadtil. Derfor er det super vigitgt, både for kunden og for en selv, at man oprigtigt kan identificere sig med det respektive brand. Som regel skrives der kontrakt på 6-12 måneder med mulighed for forlængelse. Indledningsvis forventningsafstemmer man omkring hvor mange post man laver om måneden. Derudover er denne form for samarbejde rimeligt frit. Man aflønnes hver måned i henhold til den indgåede kontrakt. Jeg elsker virkelig ambassadørskaber, som klart er min favorit. Jeg ser flere fordele i denne form for samarbejde. Det giver en unik mulighed for at kunne fordybe sig i brandet, man får en super god relation til kunden, man har rigtig meget indflydelse på samarbejdet og sidst men ikke mindst, er der den økonomiske sikkerhed, idet ham modtager løn hver måned. Som ambassadør åbner muligheden for andre sjove ting sig også. Det kunne være fotoshoots, events og udlandsrejser. Pt. er jeg ambassadør for TRIWA, hvilket jeg er meget meget glad for. 

PERSONLIG ATTENDING: I denne form for samarbejde bliver man betalt for at deltage i events eller lignene. Dette gælder både ind- og udland. Man skal ofte dokumentere sin tilstedeværelse i form af post på Instagram, bloggen eller Instastory. Denne form for samarbejde kan jeg også rigtig godt lide, da det ofte er rigtig sjovt at deltage, ligesom man møder en masse nye mennesker og får muligheden for at besøge nye spændende steder rundt omkring i verden.

AFFILIATE: Affiliate kan, udefra set, godt virke en smule kringlet. Dog er de fleste bloggere tilmeldt et systemet. Systemet går ud på, at man linker til onlineshops. Linket kan trackes, og hvis der så er nogen der køber noget på hjemmesiden via linket, får bloggeren en procentdel af salget. Lad os sige, at jeg har en affiliate aftale med Nelly.com på 15 procent og jeg så linker til en kjole til kr. 300. 20 personer går så ind og køber kjolen hvilket afføder, at jeg tjener kr. 900 (15% af det samlede salg). Hvis du klikker på et såkaldt affiliatelink, vil det ligge en cockie på din computer, som vil ligge der i 30 dage. Jeg har faktisk aldrig rigtig selv brugt Affiliate så meget, men jeg ved at andre bloggere har stor succes med den form for aftale, så det er klart noget jeg gerne vil blive bedre til i fremtiden.

LØN PR VIEWS: Det kan også ske, at man aflønnes i forhold til det antal sidevisninger man har på sin blog. Hvis man enten ligger hos et blog-netværk (og bliver betalt for at være der) eller hvis man har reklamebannere. Jo flere sidevisninger, jo højere løn. Denne måde at tjene penge på er jo skøn, da det ligesom passer sig selv, og motiverer en til at skrive flere og bedre indlæg. MEN MEN MEN, der er godt nok også nogen, der udnytter dette på en totalt kikset facon. Her taler jeg om dem der jagter forsider på sladderblade, eller dem der laver "Clickbate" - et blogger ord jeg først lige er blevet introduceret til -. Clickbate kunne blandt andet være hvis jeg skrev en overskrift hvor der stod, at jeg var gravid, uden at være det, og folk først fandt ud af, at det var en joke EFTER de var klikket ind på indlægget.

REKLAMEBANNERE: Der er mange bloggere der har reklamebannere på deres blog. Her aflønnes man ud fra hvor mange der klikker på banneret, eller hvor mange sidevisninger man har. Selv har jeg valgt reklamebannere fra på mit site, af den simple årsag, at jeg synes de er pisse irriterende. Selv ved jeg ikke noget værre end " Pop-Up-reklamer".

MODELARBEJDE: Mange bloggere/instagrammere har en side geschäft som modeller. Det er blevet populært blandt kunder at bruge modeller med et navn eller et budskab.

ALT DET LØSE: Ovenfor har jeg forsøgt at beskrive de mest "normale" måder at tjene vores penge på. Styling jobs, konsulentarbejde og designsamarbejde er også meget populært i denne branche. MEN der er selvfølgelig også mange former for samarbejde, som man ikke lige kan putte ind i en bestemt kasse. Ydermere er der mange, der har startet med at have en blog og sidenhen har udviklet deres karriere i en helt anden retning.

Jeg håber at det hele giver mening. At I har fået svar på nogen af alle jeres spørgsmål. Sig endelig til hvis der er noget jeg ikke har besvaret godt nok. 

Freja.

Freja Wewer